Circulaire economie, circulair bouwen, circulair ondernemen... Circulair klinkt hip en duurzaam, maar wat houdt het nu eigenlijk in?
Wat is circulair?
Nederland Circulair hanteert de volgende definitie van een circulaire economie: een economisch systeem waarin waarde behouden blijft of ontstaat door producten en grondstoffen te hergebruiken en vernietiging van grondstoffen te minimaliseren. Wikipedia geeft aan dat circulaire economie de nieuwe benaming voor kringloopeconomie is. Dat klinkt al wat minder hip. Volgens Wikipedia houdt een circulaire of kringloopeconomie in dat er geen grondstofvoorraden worden uitgeput en dat afval volledig opnieuw wordt ingezet in het systeem. Ook benadrukt Wikipedia dat de gebruikte energie afkomstig moet zijn van hernieuwbare bronnen.
Wikipedia is hiermee een stukje strenger: in plaats van afval te minimaliseren, moet het volledig opnieuw gebruikt worden. De pagina geeft dan ook aan dat deze 'ideale kringloopeconomie' niet zonder meer te verwezenlijken is.
Circulair of lineair
De circulaire economie staat haaks op de huidige lineaire economie. Heel simpel gesteld houdt die lineaire economie in: er wordt een ding gefabriceerd, het ding wordt gebruikt, het ding wordt weggegooid. De fabrikant is erbij gebaat dat er nieuwe dingen gekocht worden, dus zal er voor zorgen dat zijn producten niet al te lang meegaan.
In een circulaire economie zullen de grondstoffen hergebruikt worden en ontstaat er dus geen afval. Dit kan nog verder gevoerd worden door de fabrikant eigenaar van het product te laten blijven. De consument koopt dan geen ding, maar een dienst. Een voorbeeld hiervan is: je koopt geen lamp maar licht. De fabrikant blijft eigenaar van de lamp, maar zorgt ervoor dat de klant licht heeft. Wanneer de lamp geen licht meer geeft, gaat hij terug naar de fabrikant die de grondstoffen en onderdelen hergebruikt.
Theorie vs. praktijk
Het klinkt prachtig. Is de circulaire economie dan dé oplossing voor de klimaatcrisis, de financiële crisis en de eindigheid van grondstoffen tegelijk? Zo eenvoudig ligt het helaas niet. Plastic bijvoorbeeld dat wordt omgesmolten tot nieuw plastic wordt elke keer minder bruikbaar. Hetzelfde geldt voor de meeste metaalsoorten. Bovendien kost het omsmelten enorm veel energie, die hoe dan ook opgewekt moet worden. Daar komt nog bij dat veel bedrijven 'circulair' als modewoord gebruiken voor diensten of producten die bij nadere beschouwing helemaal niet zo circulair blijken te zijn. Een vervuilende industrie die zijn water gaat recyclen bijvoorbeeld, maar nog steeds enorm veel CO2 uitstoot.
Echt circulair!
Gelukkig zijn er ook hele mooie voorbeelden. Een van de eerste ondernemers die een echt circulair product ontwierpen zijn de bedenkers van de fairphone. Deze telefoon is niet alleen helemaal eerlijk geproduceerd, maar alle onderdelen zijn vervangbaar en recyclebaar. Nederland circulair heeft meer voorbeelden verzameld.
Atrium houdt bij de inkoop altijd rekening met productieomstandigheden en materialen. Weten welke van onze producten echt circulair zijn? Neem gerust eens contact op of kom langs in een van onze winkels in Arnhem of Nijmegen!